Nyttig kost

Vad är nyttig kost?

Vad är egentligen nyttig kost? Den frågan kommer det antagligen aldrig finnas ett betydligt svar på. Dieter, riktlinjer och rekommendationer kommer och går och skiljer sig åt mellan olika länder. Trenddieter dyker hela tiden upp och de har alla olika svar på frågan om vad som är nyttig kost. Men det finns en del generella aspekter som de flesta nog skulle hålla med om.

Maten ska försörja kroppen med tillräcklig energi och näring. En kvinna behöver ungefär 1800 och en man ungefär 2000 kilokalorier per dygn, men det är högst individuellt och beror bland annat på aktivitet, längd och vikt. Äter du fler kalorier än du behöver går du så småningom upp i vikt. Se därför till att din mat är mättande samtidigt som den innehåller rätt antal kalorier. Äter man mycket skräpmat och snacks är det lätt att man får i sig för mycket utan att ens känna av det.

Minst lika viktigt är det att få i sig rätt balans av näringsämnen. Fetter, proteiner och kolhydrater ska ingå i varje måltid. Lite svårare kan det vara mer alla vitaminer, mineraler och spårämnen man behöver. Många får man i sig ganska enkelt. Järnbrist är en av de vanligaste bristsjukdomarna som leder till att man känner sig trött, andfådd och lite yr. Kvinnor som menstruerar måste vara särskilt noga med att få i sig tillräckligt med järn genom exempelvis kött, gröna bladgrönsaker eller berikade livsmedel.

Det bästa sättet att få i sig alla näringsämnen är genom att äta en varierad kost. Ät olika grönsaker, frukter och spannmål dagligen och gärna också saker såsom fröer och nötter. Begränsa dig inte genom att bara äta gurka, tomat och sallad; ofta innehåller andra grönsaker betydligt fler näringsämnen. Grönsaker är något nog alla är överens om att man borde äta lite mer av. Förutom att de försörjer dig med vitaminer så gör de dig mätt med få kalorier vilket gör att de är utmärkta att fylla ut tallriken med.

En annan aspekt är att äta mat som är så lite processad som möjligt. Välj helst mat med få tillsatser och laga så mycket mat du kan från grunden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *